Permaculture Design in XR

Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.

Het doel van een permacultuur kan meerledig zijn:

  • voedselvoorziening
  • verbeteren van de waterhuishouding
  • productie van brandstof, bouwmateriaal
  • het herstellen van door de mens beschadigde landschappen
  • het creëren van een weerbare omgeving, die o.a. bescherming biedt tegen mogelijk natuurgeweld

Deze jonge wetenschap Permaculture Design (°1970) heeft zowel een technische als een ethische basis waarin je je quasi eindeloos kan in verdiepen.

Een groot deel van de basisonderdelen van PD gaat over het aanleren en begrijpen van onzichtbare processen. Denk maar aan de chemische processen die zich in onze bodem afspelen of over de werking van micro-organismes.

Het is ook een empirische wetenschap, die informatie afleidt uit observatie of ervaring van de natuurlijke wereld.

Het tegenovergestelde van een empirische wetenschap is een theoretische wetenschap, die zich bezighoudt met theorieën, speculaties en gissingen. We zien dus dat permacultuur duidelijk geen theoretische discipline is, maar een discipline die gebaseerd is op de praktijk. Het is ook in essentie pragmatisch, en toepasbaar op het dagelijks leven.

Permacultuur verschilt van veel andere wetenschappen in die zin dat het holistisch is, en niet reductionistisch. Het reduceert de wereld niet tot een set van abstracte en uiteindelijk betekenisloze wiskundige vergelijkingen, die niets meer zijn dan menselijke mentale abstracties. In plaats daarvan beschrijft het de verbindingen en relaties tussen natuurlijke systemen, de talloze levende organismen op deze planeet, en de planeet zelf.

VR als een ‘real-world prototyper’ kan hierbij een welkome leertool zijn:

  • toegankelijkheid naar permacultuur vergroten
  • stadslandbouwers of permaculturists blijken een beroep van de toekomst te zijn
  • een basiskennis aanleren over landbouw, klimatologische systemen, etc in holistische context
Permaculture
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven